^Oldal tetejére

A Kölyökvárban történő friss hírekért, információkért kérlek, kattints az "AKTUÁLIS" menüpontra!

adó egy százalék
A Kölyökvár Képességfejlesztő Játszóház támogatója egy non profit közhasznú szervezetnek, melynek neve:

KÖLYÖKVÁR KÖZHASZNÚ EGYESÜLET  

Kérjük adója 1%-ának felajánlásával támogassa tevékenységünket!

 A felajánlott összeget A CSIPERKE CSALÁDI BÖLCSŐDE részére mozgásfejlesztő eszközök vásárlására fordítjuk!

Adószám: 19383217-1-19

                                                 Bank: K&H Bank 10404883-50504957-56511007

                                           Köszönjük!

Egyéni Képességfejlesztés

Mini Tanoda

   

Mini Tanoda

Családi Bölcsőde

ÚJ!!! Mazsola Családi Bölcsőde
Szabadhegyen a Kakashegy utcában!

Új épületünk családi házas környezetben található. Családi bölcsődénk megfelelő kialakítással,tágas udvarral,rengeteg fejlesztő játékkal és napi két irányított foglalkozással(manótorna, zenebölcsi), két új csoportba (már 20 hetes kortól) fogadjuk a gyermekeket!

A csoportokba való jelentkezés folyamatos!

Memória játék

Járműves Memória

 

Kiváló próbája a memóriának és a megfigyelésnek. 
A játék kiválóan alkalmas tárgyak, formák és képek felismerésére, a koncentráció és a logikus gondolkodás fejlesztésére. Segít a siker és kudarctűrő képesség fejlesztésében.
Ajánlott : 3 éves kortól

Társasjáték

100 db. Építőkocka

Építsen együtt a család. Segítse gyerekét a térformák megismerésében, minél izgalmasabb alakzatok összerakásában. A fa építőkocka 100 db elemet tartalmaz!

 

 

 

 

Elérhetőségeink

Kölyökvár Képességfejlesztő Játszóház
9028 Győr Szabadhegy Szent Imre u. 83/B
Telefon:06 96/246-310
Mobiltelefon: 06 30/571-9252

térkép

Fórum témák

  • emo
  • Hi all (1 Hozzászólások)
  • konsolidacja kredytów Sanok konsolidacja zadłużenia Łańcut jaki kredyt konsolidacyjny Tomaszów lubelski. jaki kredyt konsolidacyjny Brzozów jaki kredyt konsolidacyjny Przemyśl kredyt konsolidacyjny Mielec. kredyt na oświadczenie Brzozów pożyczka na oświadczenie Kolbuszowa pożyczka bez...
  • Kategória: Fő fórum / Ötletláda
  • Beküldte ThomasJes
  • 4 hónapja 1 hete

További témák »

Eseménynaptár

Február 2018
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

A Kölyökvár
Képességfejlesztő Játszóház 
a Babavilág.hu partnere

 

Jöjjön el közös rendezvényünkre!

Részletek

A közösségbeszoktatás előnyeiről

 

 

Milyen, hány éves gyermekeket érdemes elvinni a bölcsőde előtti beszoktatásra?

Egy bizonyos kor után minden kisgyermeknek természetes szükséglete a közösség, a szocializálódás. Kinek előbb, kinek később jön el ez az idő, ez egyénileg változik, szokásoktól, illetve a gyermek habitusától is függ, mikor érik meg rá. Ez az „elválás” persze egyik félnek sem könnyű, de elkerülni nem lehet, 6 hónapos – 1 éves kor között érdemes már elkezdeni a szülővel együtt történő közösségbe járást, 1,5 éves kor körül pedig fokozatosan el lehet kezdeni, hogy a gyermek kisebb közösségben rövidebb időre egyedül maradjon. De ha már óvoda előtt állnak, a kezdés előtt néhány hónap kifejezetten jót fog tenni a gyermeknek.

 

Mi ennek a módszernek az előnye?

A rendszer lényege, hogy a kisgyermekek egyedi igényeinek figyelembe vételével, kis csoportban valósítjuk meg a gyermekfelügyeletet és a foglalkoztatást. Éppen a kis csoport előnyét szeretnénk kiemelni. Az állami bölcsődében nagy csoportba kell a gyermeknek viszonylag gyorsan beszokni, megtalálni a helyét. Nagyon sokat számít, ha ezt megelőzően már járt hasonló közösségben, megtapasztalta egy csoportban a rendszert, mely biztonságérzetet ad neki.  Ezen kívül, mivel ismerjük a gyerekeket, egyéni igényeket kellő mértékben ki tudjuk elégíteni, ez is növeli a biztonságérzetet a gyermekben, és nem utolsó sorban a szülőben is.

Előnyök:

- A pedagógusok személyesen ismerik a gyermek természetét, igényét, fejlődési szintjét, képességeit.

- Foglalkozásainkon a szülővel való közös részvétellel a gyermekek megismerik a helyet, hozzászoknak a környezethez, a szokásokhoz, a foglalkozások jellegéhez, megismerik az eszközöket és az ismerős arcokat is könnyedén meg tudja jegyezni. Ez után nyugodtabban itt hagyhatják őket.

- Minden helyzetben személyre szabottan tudunk reagálni minden egyes problémára, igényre, szükségletre.

- Étkezési szokásaikhoz tudunk igazodni.

- Képességfejlesztő játékokkal játszhatnak a gyerekek foglalkoztató központunkban.

- Minden nap csoportos foglalkozásokon vesznek részt a gyerekek, ahol a létszám maximálisan 6 fő lehet.


Hátránya?

Kifejezett hátrányát nem tudunk mondani, hiszen éppen azért jó ez a formája a közösségnek, mert a gyermek egészséges lelki és értelmi fejlődéséhez igazodik, a fokozatosság elve alapján.

 

Hányan vannak egy csoportban?

Játszócsoportunkban egyszerre 6 kisgyermek felügyeletét biztosítjuk. Úgy tapasztaltuk, hogy ez egy megfelelő létszám ahhoz, hogy a már korábban említett előnyök megvalósulhassanak.

 

 

Egyáltalán milyen módszer alapján dolgoztátok ki ezt a rendszert?

A játszóházban dolgozó pedagógusok korábbi tapasztalatai alapján alakult ki ez a rendszer, illetve a nálunk megforduló szülőkkel mindig próbálunk sokat beszélgetni, és meghallgatni a problémájukat, véleményüket, negatív tapasztalataikat, melyek más játszócsoportokban tapasztaltak, egy-egy kérdéssel kapcsolatban.


Az országban hány ilyen intézmény működik? Ez mind magán? Ellenőrzi valamilyen hatóság a működését?

Az országban sok helyen működnek családi napközik, ahol biztosítják a gyermekek felügyeletét, szintén meghatározott létszámú csoportban.

Ilyen jellegű játszócsoportról Székesfehérváron tudunk, ahol foglalkozásokat is tartanak a gyerekeknek, és naponta változó, de kis létszámmal működnek. Itt azonban a foglalkozás díját minden esetben a szülőnek plusz szolgáltatásként ki kell fizetni, tehát nem tartozik a térítési díjhoz, mint nálunk. Mert külsős pedagógus vezeti a foglalkozást, vagyis még egy újabb kollégát is be kell vonni a napirendbe. Nálunk a felügyeletet és a foglalkozásokat is ugyanazok a pedagógus kollégák vezetik, így nem kell külön díjat fizetni a szülőnek,és nem kell újabb személyt megszokni a gyerekeknek,aki fél óra múlva el is megy.

Hivatalosan Csiperke Játszócsoport a neve a játszóház ezen szolgáltatásának, mely engedélyhez nem kötött, a Kft ügyvezetőjének kompetenciája eldönteni, hogy kik alkalmasak a játszócsoportot vezetni.

A játszóház viszont a napokban adott be kérelmet a családi napközivé nyilvánításra a helyi önkormányzathoz. A hivatalos engedélyek kiadása folyamatban van. A legfontosabb az ÁNTSZ engedély, mely alapján már eredményesen, és minden előírásnak megfelelően működik a játszócsoport.

 

Mit tanulhatnak meg a gyerekek ennek segítségével?

Fokozatosan tartozhatnak – először a szülővel együtt – egy kisebb közösségbe, ahol szép lassan hozzászokhatnak a foglalkozások jellegéhez, menetéhez megismerik a pedagógusokat,akik minden nap ugyanúgy várják őket. Megtanulnak a többi kisgyermekkel együttműködni, együtt játszani, alkalmazkodni, és ezzel már kevesebb gond lesz a későbbiekben. A szocializáció egy lassú, elhúzódó folyamat a gyermek életében, nagyon sok mindent meg kell tanulniuk. Ebben a kis csoportban sokkal több figyelmet, visszajelzést kapnak arról, hogy mi az, amit jól csinálnak, mi az, amit nem, így lelkileg kiegyensúlyozottabban léphetnek majd tovább a nagyobb közösségekbe. Magabiztosabbak lesznek, tisztába lesznek saját kompetenciájukkal, helyes irányban alakul az önértékelésük, könnyebben barátkoznak, kevésbé alakulnak ki gátlások. Szépen és látványos ütemben fejlődik a kommunikációjuk, mert megfelelő motivációs bázisban vannak, és a motivációs szintet minden nap fent tudjuk tartani számukra.  Hiszen nem elegendő a napi szokások rögzítése, minden nap szükséges egy kicsi újat adni, egy kicsit változtatni, új dolgot mutatni.


Mennyi idő, amíg eléritek a célotok egy gyermekkel?

Természetesen egyéntől függ, de általában azt mondhatjuk, hogy 3-6 hónap után már minden kisgyermek eljut arra a szintre, hogy biztonságosabban, önbizalommal csatlakozhasson nagyobb létszámú csoportokhoz. Persze, csupán ha szeretne. Hosszabb időt – akár a bölcsőde egészét is eltöltheti nálunk a kisgyerek, 4 éves korukig fogadjuk őket.

 

Hogy telik a gyerekek egy napja veletek?

Rugalmas az időbeosztás, lehetőség van fél napra, vagy akár délutánra is nálunk hagyni a gyermekeket. Általában 8-10 óra között érkeznek a gyerekek, délelőtt egy zenés és egy mozgásos foglalkozásokon vesznek részt, mely 11.30 óráig tart. Az étkezésre, és minden egyéb igényre egyénileg odafigyelünk. A foglalkozások között lehetőség van a csoportos tízóraizásra, melyre nagyon odafigyelünk.  Akik nem alszanak nálunk ők, 12-13 óra között ebéd után vagy ebéd előtt mennek haza szüleikkel. Az alvást is meg tudjuk oldani, akinél szükséges. Délután ha jobb az idő, az udvarra ki tudunk menni, illetve a játszóházban található fejlesztő játékokkal játszhatnak a gyerekek.

 

Sérült gyermekeknek is előnyös ez a módszer?

Sérült gyermekeknél is ideális lehet, épp a kis csoport miatt, hiszen sok figyelmet kapnak a gyermekek. Azonban ezt sok esetben nem lehet olyan könnyen elérni, mint általában a többi kisgyermeknél. A játszóházunkban dolgozó gyógypedagógusok ilyen esetben javasolják az egyéni komplex fejlesztést, mely a felügyeleti idő alatt valósul meg, külön szobában, egy egyénre szabott fejlesztési terv kidolgozásával a reggeli érkezést követően. Ez esetben a szülővel való konzultációra is időt szakítanak a gyógypedagógusok.

 

Az elszakadás a gyermektől nagy trauma az édesanyának és a kisgyereknek is. Enyhíti ez a csoport ezt a nehézséget?

Mivel nálunk a beszoktatás a foglalkozáson való közös részvétellel kezdődik, így a szülő személyesen is meggyőződhet arról, hogy hol van biztonságban gyermeke és hol kap megfelelő szakmai támogatást a fejlődéshez. A napi tapasztalatokat részletesen megbeszéljük a szülőkkel és javaslatokat is teszünk az otthoni játékokra és a különböző szokások bevezetésére.

Sokféle tapasztalatot hallunk a bölcsődei, óvodai beszoktatással kapcsolatban ismerősöktől, más anyukáktól. Sokan rémálomként élik meg ezt az időszakot. Ugyan a bölcsődékben is van lehetőség a beszoktatásra, viszont a pici gyerekeknek sokkal ideálisabb, ha elsőre csak néhány gyermek veszi körül őket, illetve bármilyen szükséglet esetén egyből megkapja a kellő figyelmet (pelenka csere, cumi, étkezés, stb.). Így sokkal kiegyensúlyozottabb lesz ebben az időszakban. Még azoknak a gyerekeknek is előnyükre válik, akik látszólag könnyen barátkoznak, élvezik a közösséget. Megelőzhetjük vele, hogy a későbbiekben visszahúzódóak legyenek, vagy gátlások alakuljanak ki bennük. Akik bátortalanabbak, ezáltal oldottabbá válnak, könnyebben kinyílnak, könnyebben fognak barátkozni. A bölcsőde/óvoda óriási változás a gyermek életében, a szülő feladata pedig hogy megtalálja számára a minél ideálisabb megoldást, a gyermek megfelelő fejlődése érdekében. Így lesz mindenkinek könnyebb az elválás időszaka.


Mik a tapasztalatotok, azok a gyerekek, akik hozzátok jártak, hogyan viselik a bölcsődei, óvoda beszoktatást?

Az eddigi visszajelzések, amiket kapunk nagyon pozitívak, a gyermekek többsége láthatóan könnyebben veszi a felmerülő „akadályokat”, könnyebben válik el a szülőtől, illetve az új helyen is hamarabb megtanulja a rendszert, hiszen már magabiztosan, gátlásoktól mentesen kerül a többiekhez az óvodába.

A Kölyökvár Képességfejlesztő Játszóház egy olyan hely, ahol a gyerekek játszanak, miközben észre sem veszik, hogy játékosan képességeik fejlesztése történik, miközben remekül érzik magukat. Családi napközi működési engedéllyel rendelkezünk, ahol egymás mellett, egymást kiegészítve megtalálható a Csiperke magánbölcsőde, anyukás foglalkozás, mint zenebölcsi és manótorna, valamint 2 éves kortól egyéni komplex képességfejlesztés. Nálunk hétvégenként  születésnapi zsúrok megtartására is van lehetőség, irányított foglalkozások megszervezésével. Iskolás gyermekek részére mini tanodánkban van lehetőség leckeírásra és korrepetálásra. A Kölyökvár Játszóházban szakképzett és elhivatott, gyermekszerető pedagógusok, gyógypedagógusok és gyermekfelügyelők dolgoznak. Az egyetlen olyan hely Győr városában, ahol nem csupán gyermekfelügyelet működik, hanem magánbölcsőde képességfejlesztő foglalkozásokkal, mini tanoda tanító diplomával rendelkező pedagógusokkal, és képességfejlesztő centrum gyógypedagógusokkal előzetes képességfelméréssel.